Hammashaaste

Milloin olet viimeksi katsonut koirasi suuhun?



Kävin viime viikonloppuna unkarinpaimenkoirien erikoisnäyttelyssä Lempäälässä. Kaikki kiitokseni hyvin järjestetystä erkkarista! Tänä vuonna olin ilmoittanut mukaan Kirkan, ja kävimme näyttäytymässä sijoittuen valioluokan 9:stä uroksesta neljänneksi. Arvostelussa tuomari antoi purennan lisäksi oman lauseensa hampaiden kunnosta; "fina vita tänder", josta syntyi ajatus tähän postaukseen.

Haluaisin siis haastaa kaikki koiranomistajat miettimään, millä mallilla on oman karvakuonon suuhygienia, ja kuinka helppoa tai vaikeaa siitä huolenpito lopulta on.

Monella meistä ei tule ajateltua, kuinka suuri vaikutus suun kunnolla on koirankin kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Koirilla varsin yleinen ientulehdus voi laskea koiran suoritus- ja vastustuskykyä ja altistaa muunkin kropan infektioille bakteerien levitessä tulehtuneilta limakalvoilta verenkiertoon. Aiheesta kirjoitetaan kattavasti Katiskan artikkelissa.

Plakin kertymiseen ja hammaskiven muodostumiseen tiedetään vaikuttavan monien tekijöiden: mitä koira syö, kuinka usein se saa luita, hoidetaanko hampaita. Toisilla kyseessä voi olla pitkälti yksilöllinen tai anatominen alttius, kun taas toisilla hampaat pysyvät lähes puhtoisina itsestään.

Yhdenkään koiran kanssa suun kunnon seurantaa ei saisi kuitenkaan unohtaa. Pahasti kivettyneen purukaluston voi toki aina käydä ja hoidatuttaa eläinlääkärillä, mutta siinä tilanteessa vaaditaan jo koiran rauhoitus ja kotiinviemiksi antibioottikuuri hoitamaan suussa jylläävä tulehdus. Ehkä kaikkein ikävintä ajateltavaa on kuitenkin se, että ennen kuin omistajan määrittelemä tarve hammaskivenpoistolle täyttyy, koira joutuu vain odottamaan hampaidensa kunnon huononemista tarpeeksi pitkälle. Tiuhakaan hoidattaminen lääkärin vastaanotolla ei ole rauhoitustarpeen vuoksi hyväksi, joten suosittelen miettimään muita, kenties myös paljon halvemmiksi tulevia keinoja koiran hammashuoltoon!

Tuore vaihtoehto eläinlääkärin suorittamalle hammaskivenpoistolle on Emmi-Pet -ultraäänihoito, jonka suorittamiseen ei tarvita rauhoitusta (mikäli koira on käsiteltävissä sitä ilman). Hoitoja tekevät esim. laitteen käyttökoulutuksen saaneet trimmaamot. Omakohtaista kokemusta tästä toimenpiteestä ei ole, mutta kukin voi katsoa linkistä lähimmän hoitoa tarjoavan tahon ja kysellä lisää.

Meillä käytössä ovat ne perinteiset: harja ja tahna, sekä hammaskiven raaputin. Olen voinut vain iloisena todeta, että satunnainenkin harjaaminen on oikeasti hyödyksi. Varsinkin koiralauman kanssa harjailu on aina oma hommansa, mutta kun viitsii edes kuukauden - parin välein pitää hammashuoltopäivän, niin tulokset kyllä näkyvät, sillä plakki ei ehdi kovettua kiveksi ienrajaan.
Hampaidenhoitoa aloiteltaessa harjailua pitää toki tehdä tiuhempaan harjoituksen vuoksi, mutta määrätietoisuudella toimenpiteestä saa kyllä koiralle siedettävän. Harjaus loppuu aina hetkellä, jolla koira ei vastustele, ja tästä palkitaan. Toistoja, toistoja.

Näin minä sen teen

1. Plakin poisto
Aloitan hammaspesun rapsimalla plakit ienrajoista. Tämän olen kokenut helpoimmaksi koiran maatessa kyljellään jaloissani lattialla, pää oikean reiteni päällä. Venytän takahampaat esiin samalla kädellä (vasen), jolla pidän päätä vasten jalkaani. Oikealla kädellä käytän raaputinta. Yleensä näkyvää plakkia on vain ylähampaissa; kulmureissa ja isoissa P4:ssa. Raaputinta tulee muistaa vetää ikenestä alaspäin, ei työntää ylöspäin, jottei kiille vaurioidu.

2. Hampaiden harjaus
Koirasta riippuen harjauksen voi suorittaa myös koiran istuessa. Pidän jälleen vasemmalla kädellä koiran päätä/kuonoa ja paljastan suupielestä taaimmatkin hampaat. Oikealla kädellä harjaan. Harjaukseen käytän lasten hammasharjaa. Tahnan on oltava ehdottomasti koirille tarkoitettua (ei fluoria eikä ksylitolia!).

Koiraa kohti hammashoito kestää muutaman minuutin. Muutama minuutti kerran kuussa, tai edes kerran parissa kuussa, ei ole paljon vaadittu.





Välineet

Hammaskiven raaputin
Hankit sen helposti vaikkapa täältä.
Käytä skrapaa hallitusti varoen kiilteen vaurioittamista.

Hammasharja
Marketin pehmeä lastenhammasharja on paras vaihtoehto. Harjakset ovat laadukkaammat ja ienystävällisemmät kuin koirille myytävissä kankeissa hammasharjoissa.
Mikäli koira ei siedä harjaa, löytyy erilaisia vaihtoehtoja. Sideharso, frotee, tai muu karhea kankaanpala sormen ympärille kietaistuna on hyvä mekaaninen puhdistaja. Myös kaupallisia välineitä löytyy, esim. täältä.
Huom. tämä ei ole maksettu mainos.

Hammastahna
Oltava koirille tarkoitettua, koska koira nielee tahnaa. Kuvan HHC-hammastahnaa on saatavilla isommista marketeista, mutta verkosta hakemalla löytyy toki myös eri maku- ja merkkivaihtoehtoja.




Kuvat 2- 4- ja 6-vuotiaiden koirien hampaista

(Kuvien koirilla ollut aina sama perusruokavalio: kuivaruoka, kotiruoka, puruluut)
2-vuotias, hampaita ei harjattu ennen meille tuloa, skrapauksen harjoittelu kesken.
4-vuotias, hampaita harjattu pennusta asti silloin tällöin.
6-vuotias, hampaita harjattu pennusta asti silloin tällöin.