Kevättä rinnassa & uutisia dna-rintamalta




Maaliskuisen postauksen kunniaksi tarjoilen tuhdin kuvapaketin, joka toivottavasti kertoilee puolestani reilummin kuulumisistamme, joiden vuoksi blogin päivittelyyn ei ole jäänyt aikaa sitten kuukauden takaisen postauksen.

Päivittelin juuri kalenteriin uusia näyttelysuunnitelmia ja tuomarinvaihdoksia. Ensi viikon lauantaina debytoimme Nastan kanssa pentunäyttelyssä Jyväskylässä. Olisin mielelläni vienyt Nastan alunperin pumeille ilmoitetulle tuomarille, Kari Järviselle, mutta vaihtotuomari on uusi tuttavuus tämäkin, vaikkei virallisesti pumin arvosteluoikeuksia omaakaan. Pumipentuja oli ilmoitettu Jyväskylään vain 1, eli Nasta edustaa rotuamme ainoana.

Harjoittelemassa ekaa näyttelyä varten kävimme mätsärissä viime sunnuntaina, pentukurssipaikassamme Rallyhaukuilla. Nasta oli hienona punaisten pentujen 2.
Nasta on nyt jotakuinkin 39 cm korkuinen ja painaa vajaat 9 kiloa, eli aikalailla pentueen pienimmästä päästä.



Muistin aikana ilmoitettakoon, että Nasta on testattu terveeksi PLL (primäärinen linssiluksaatio) osalta, eli ei kanna sairautta perimässään, kuten ei emänsäkään. Nastan dna-profiili löytyy myös MyDogDNA:n tietokannasta julkisena.

Yhteistyössä Teräsvillan kennelin kanssa, on myös molemmista pumeistani lähetetty testaukseen dna-näytteet selvittääksemme pumiemme DM (degeneratiivinen myelopatia) -statukset.
Tarkoituksenani on tilata MyDogDNA-testikitti myös Kirkalle jossain vaiheessa.

Jatkossa tulen käyttämään pääasiassa PLL- ja DM -testattuja vanhempia mahdollisissa tulevissa pentueissani. Näin ollen pentujen PLL- ja DM -status voidaan vanhempien tulosten perusteella määrittää terveeksi, siinä tapauksessa kun kumpikaan vanhemmista ei ole kantaja. Toisen vanhemman ollessa kantaja, vähintään jalostukseen käytettävät pennut tulisi aikanaan testata. Rodun parhaaksi kuitenkin olisi, että joka pentueesta saataisiin mahdollisimman kattavasti tietoa (niin dna- kuin muistakin tutkimuksista), myös ns. kotikoirien osalta. Se auttaa kasvattajia tekemään jatkossa edelleen tietoisempia jalostusvalintoja ja toivon mukaan yhä terveempiä koiria. :)

Miksi dna-testata? Kumpaakaan sairautta ei ole pumeilla käytännössä vielä esiintynyt, mutta nykyisen dna-teknologian avulla olemme päässeet askeleen edelle näistä kahdesta vakavasta sairaudesta, joita pumien perimässä on havaittu esiintyvän. Testaamalla pumejamme voimmekin varmistaa PLL:n ja DM:n pysymisen näkymättöminä, eli niihin ei tule testattujen pumien jälkeläisiä sairastumaan. Testaamisen tarkoituksena ei ole karsia kantajia pois jalostuksesta, vaan nimenomaan pystyä käyttämään mahdollisimman monia eri yksilöitä jalostukseen, testauksen avulla turvallisesti.

Ja sitten muutama kuva pudasjärvisiltä keväthangilta. Kuviamme olen postaillut ahkerammin Kasevan facebook-ryhmään, joten kannattaa liittyä sinne jäseneksi jos kiinnostaa nähdä tuoreimpia kuvia ja kuulumisia meistä ja kasvateista.