Talvipentuja

 Niin siinä sitten kävi, että Nastan syksyn juoksu koitti ja se astutettiin 9. ja 10. lokakuuta Lapissa asustavalla ensikertalaisella 5-v. uroksella Napos Zsivány:lla. Maxia kävimme katsomassa jo aiemmin loppukesästä ja sen luonne ja ulkomuoto vaikuttivat tuleviin suunnitelmiini sopivilta. Lisää voi lukea meidän pentusivulta. Astutus onnistui hyvin kahtena päivänä, progesteronitulosten mukaan hyvin tarkkaan ovulaation aikaan. Ultrassa nähtiinkin useita pentuja, todennäköisesti odotetaan aika saman kokoista pentuetta kuin viimeksikin 2018.

Tänä syksynä kysyntä pennuista on ollut tavatonta, tämän tietävät varmasti kaikki kasvattajat, joilla on minkäänlaisia nettisivuja tai tietonsa millään listalla esillä. Yhteydenottoja on tullut minulle ainakin kymmenittäin, joskus jopa useampia saman päivän aikana. On todellinen työ seuloa sieltä pennuille oikeat kodit ja valitettavasti suurin osa jää ilman omaansa. Toki useat ovat ottaneet varauslistansa täyteen jo ennakkoon, mutta minä koitin jaksamiseni mukaan pitää mahdollisuudet auki pitkään... no, lopulta oli laitettava jo lappua luukulle. Sijoitusnartun koti on vielä avoinna oleva kysymys ja kriteeritkin sille kodille ovat toki tavallista korkeammat.

Kaiken iloisen odotuksen lomassa meitä kohtasi ikävä sairastuminen, kun Airalla alkoi äkillinen ripuli- ja oksennustauti yöllä. Ja aamuun mennessä oltiin kohtaamisissa veriripulin kanssa. Aira vietti Oulun Evidensiassa eli nykyisessä Pohjois-Suomen Eläinsairaalassa tiputuksessa vuorokauden. Diagnoosina oli hemorraaginen gastroenteriitti HGE, joka ei ole onneksi koirasta toiseen tarttuvaa. Lisää aiheesta on tulossa seuraavassa Pumit-lehdessä. Aira on nyt taas kunnossa.

Ehkäpä muistan kirjoittaa vielä ennen D-pentujen syntymää. Fiilikset alkavat pikkuhiljaa kohota, kun Nastan vatsan kasvu alkaa olla huomattavaa. Painoa ja senttejä kertyy nyt nopeaan. Pentuhuoneen valmistelu on jo alkanut, vaikka yli 3 viikkoa odotusta onkin vielä jäljellä. Haluan olla ajoissa ja pestä ja puunata varastosta esiin kaivetun pentulaatikon sekä lattiaa suojaavan muovimaton. Muu sisustus tulee sitten myöhemmin, kun sitä tarvitaan. 

Nyt kun meillä on lämmin autotalli ja tulollaan talvipennut, ajattelin järjestää talliin temmellyskentän. Pennuthan tulevat aloittamaan ulkoilut vuoden kylmimpään aikaan ja haluan pakkasista huolimatta järjestää niille mahdollisimman paljon liikuntaa ja virikettä. Autotallin peruslämpö on lämpöpumpun ansiosta noin 9 astetta, ja se on ihan hyvää "ulkoilutusta" pennuille, eli tottua muuhunkin kuin huoneenlämpöön. Oikeat ulkoilut kovissa pakkasissa kun eivät todennäköisesti kovin pitkiä pätkiä pääse kestämään.Kuvassa Nastan astutuksesta 38 vuorokautta, eli noin 5,5 viikkoa.