KennelyskäMeille tuli kylään kennelyskä ensimmäistä kertaa 19 vuoden koirahistoriani aikana. Nasta on todennäköisimmin saanut pöpön agilitytreeneistä. Köhä sattui nyt iskemään ikävään saumaan, sillä olin ehtinyt ladata touko-kesäkuun täyteen tapahtumia, kuten kisoja, epiksiä, koulutuksia ja mätsäreitä. Toipumisessa ja karanteenissa menee useita viikkoja, mikäli muu lauma seuraa perässä.

2019 on ollut nyt jotenkin todella poikkeuksellinen vuosi meille, sillä eläinlääkäriä on tarvittu todella tiuhaan. Tavallisesti meillä ei ole vuodessa lääkäriin muuta asiaa kuin mahdollisesti rokotusten, jalostusasioiden tai ulkomaan reissujen takia. Epäonninen vuosi on tuonut mitä erilaisimpia yllätyksiä eteen, mm. Kirkalla oli lievä virtsarakon prolapsi ja virtsatietulehdus ja Nastalla ientulehdus. Näiden ja muiden sattumusten hoito on kuluttanut hirmuisesti voimavaroja sekä rahapussia. Sekä omia, että sijoituskoiria ja kasvatteja on tullut hoidatettua. Nyt kennelyskäkaranteenin aikana menee ilmoittautumis- ja kurssimaksuissa rahaa hukkaan yli sadan euron edestä. Kaikkiin eläinlääkärimenoihin verrattuna se on kuitenkin pikkuinen murto-osa.

Koitan muistutella, että tämäkin vain kuuluu joskus koiranomistajuuteen ja ison lauman kanssa kulut ovat heti moninkertaiset, kun vaikkapa näitä tartuntatauteja on tullakseen. Kunhan tästä päästään, sitä osaa taas arvostaa terveitä koiria ja osittain sitä hyvää tuuria, mistä meillä yleensä saadaan nauttia.

Nyt tosiaan on Nasta yskässä, jonka havaitsin eilen illasta. Yötä kohti epämääräinen "pöhinä" uloshengityksessä muuttui kunnon yskähtelyksi ja sitkeiden limayskösten kakomiseksi. Hivenen lämpö on koholla, mutta koiralla ei ole voinnissa hätää. Koko jengi on rokotettu helmikuussa, joten toivotaan, että yskästä selvitään vähällä.

Muitakin kuulumisia meillä toki on viime kuukausilta. Nasta ehti käydä kevään aikana kahdessa rally-kisassa saaden niistä kaksi hyväksyttyä VOI-tulosta. Kovasti yritettiin päästä kolmaskin tulos hakemaan, mutta kahteen kokeeseen ei olla mahduttu, yksi meni ientulehduksen takia ohi ja nyt ainakin yksi kisa ja yhdet epikset peruuntuvat kennelyskän takia. Ja agilitykurssin viimeiset kerrat. Kirkalta menee neljä agilitystarttia ohi, mutta suunnitellaan uusia kisoja ja juttuja sitten varmaan heinäkuussa, jolloin meillä on myös jokunen näyttely tiedossa pitkästä aikaa. Katsotaan, mitä tuleman pitää.