Aktiiviset ja harrastavat kodit

Usein myyntipalstoilla näkee ilmoituksia, joissa koiranpennuille etsitään aktiivisia koteja. Mikä on aktiivinen koti ja miksi esimerkiksi me haluamme myydä pentuja aktiivisiin koteihin?


Koiran hankkiminen vaatii aina tiettyä aktiivisuutta. Pentuaikana omistajalta vaaditaan myös jaksamista ja määrätietoisuutta, jotta arki alkaa pennun kasvaessa sujua mukavasti ja tuloksena olisi hyväkäytöksinen ja onnellinen perheenjäsen. Nämä aktiivisuusvaatimukset pätevät siis jokaiseen koiranpentuun.

Vastuulliset kasvattajat eivät tee pentuja silkasta myymisen ilosta, vaan he haluavat olla huolehtimassa, että rodun koirat säilyvät sellaisina, jollaisiksi ne on aikoinaan tarkoitettu ja jollaisina ne tunnetaan. Kasvattajien vastuulla on myös kehittää rotua edelleen parempaan suuntaan: luonne, terveys, ulkomuoto, jne. Se on siis jalostusta sanan oikeassa merkityksessä.

Vastuulliset kasvattajat siis harrastavat rotua ja yleensä toivovat, että heidän useat kasvattinsakin päätyvät koteihin, joissa rodun hyvinvoinnilla on merkitystä. Tällaisilla omistajilla on usein myös kiinnostusta osallistua harrastuksiin ja tapahtumiin, joissa rodun koiria pääsee näkemään ja niiden ominaisuuksista saadaan tietoa. Aktiiviset, harrastavat kodit ovat välttämättömiä rodun säilymiseksi.

Rotuja on olemassa paljon erilaisia ja niiden aktiivisuuden, luonteen ja hoidon vaativuus vaihtelevat suuresti. Luonteeltaan energisen ja kenties vaativamman rodun kohdalla nk. aktiiviseen kotiin myyminen auttaa monesti ehkäisemään mahdollisia tulevia haasteita. Jos omistaja on kiinnostunut harrastamisesta ja kouluttamisesta, hän yleensä tulee myös verkostoituneeksi muiden koiraihmisten kanssa ja on näin paremmin vertaistuen ja kokemuksen ympäröimänä. Hänellä on siis omistajana tavoitteita ja "resursseja" pärjätä hyvin aktiivisen koiransa kanssa. Omalla kohdallamme tämä on merkittävin seikka, jonka vuoksi etsimme "aktiivisia koteja".

Ennen kaikkea oman harrastusjutun löytäminen koiransa kanssa on kivaa ja edistää niin omistajan kuin koiran hyvinvointia - monin tavoin.